Менюто в средиземноморски ресторант

Меню, предлагано в средиземноморски ресторант

Менюто, което ще откриете в средиземноморски ресторант, е изключително богато и разнообразно. Освен добре познатите ни средиземноморски ястия, можете да си поръчате и екзотични средиземноморски специалитети, които включват миди, октоподи, скариди, лобстер, акула, калмари и различни други пресни риби.

Какво съдържа менюто на един средиземноморски ресторант?

Освен основни ястия, в който и средиземноморски ресторант да отседнете, ще можете да се насладите на средиземноморски мезета, салати, десерти и разбира се на подбрани алкохолни напитки. Ето и повече информация за избора от ястия, включен в менюто на средиземноморските ресторанти:

  • Сред основните ястия са папуцаки, което представлява пълнен патладжан, гирос, което е средиземноморски сандвич със специална питка, пилешко и пържени картофи, гръцка мусака, рибена супа, сувлаки или шишче с нанизани на него зеленчуци и месо, и много други.
  • Сред салатите можете да избирате между такива, които включват морски дарове в тях, както и класически салати. Моряшката салата например включва пушена сьомга и скариди, заедно с царевица, домати и айсберг. Други салати биха могли да включват и калмари, миди, риба тон, рулца от раци и дори бейби октоподчета. От друга страна класическата гръцка салата съдържа свежи сезонни зеленчуци, маринована риба, маслини, билки и зехтин.
  • Сред известните десерти, които са съществена част от средиземноморската кухня, са гръцкият кадаиф, грис халвата, баклавички, гръцка сиропирана баница, известна като портокалопита, гръцки орехов сладкиш или каридопита, десертни кремове и много други.
  • Сред алкохолните напитки, със сигурност ще останете очаровани от циропуто, което представлява гръцка ракия с анасон, рицина, узо, както и от голямата селекция от български и вносни вина и ракии. Разбира се и за трезвениците има по нещо. Те могат да си поръчат безалкохолно, сок или кафе.
  • В средиземноморските ресторанти има и различни кисели или сладки сосове, с които поливат основните ястия или салатите, приготвени на основата на бульони или на соева, сметанова или млечна основа. Разбира се редом с основата, в тях винаги присъства зехтинът, като характерен елемент на средиземноморската кухня.